Menstruatie: 7 voedingsmiddelen die je beter laten voelen tijdens de menstruatie

Wat je kunt doen om eetbuien rondom de menstruatie te voorkomen

Buikpijn, chagrijnig, hoofdpijn en een opgeblazen gevoel… Juist, de tijd van de maand is weer aangebroken. Veel vrouwen hebben tijdens en voorafgaand aan deze onprettige week last van PMS, of wel premenstrueel syndroom. Ze hebben last van menstruatiepijntjes, voelen zich verdrietig en chagrijnig en zijn vooral ook erg geneigd om naar lekkere dingen te grijpen. Heb jij voorafgaand aan je menstruatie ook vaak last van eetbuien, en wil je weten wat je kunt doen om hiervan af te komen? Lees dan snel verder voor onze handige tips, zodat jij ook deze nare week weer goed zal overleven!

Waarom krijg je eetbuien als je ongesteld moet worden?

Je herkent het vast wel: in de dagen voordat je ongesteld moet worden, heb je ineens een enorme honger. Of misschien niet eens echt honger, maar vooral lekkere trek. Ongezonde trek. Koekjes, chocolade of juist een vette hap, zoals friet. Maar hoe komt dit nu eigenlijk? Deze eetbuien voor de menstruatie hebben twee oorzaken. De eerste is het feit dat je lichaam je rond de ovulatie klaarmaakt voor het geval dat er een eventuele zwangerschap optreedt. De hormoonlevels in je lichaam gaan schommelen en je verbranding gaat omhoog, wat ervoor zorgt dat je ongeveer 15% meer calorieën verbrandt dan normaal. Hierdoor krijg je ook meer trek. De tweede reden voor een verhoogde eetlust, is het feit dat het gelukshormoon, serotonine, daalt vlak voor je ongesteld moet worden. Je voelt je somber, en je krijgt trek in suiker om de serotonine en dopamine een boost te geven.

Wat kun je doen aan deze eetbuien?

De verleiding is groot om aan deze eetbuien toe te geven. Je bent zielig, want je moet ongesteld worden, dus je hebt het verdiend. Aldus jezelf. Toch is het handiger om niet direct naar de voorraadkast te lopen wanneer je trek krijgt in zoetigheid, maar jezelf ervan te overtuigen dat deze lekkere trek puur hormonaal is. Je lichaam heeft het niet nodig. Sterker nog, de tijdelijke suikerboost zal je voor heel eventjes beter laten voelen, maar daarna voel je je alleen maar opgeblazen én rot omdat je zo veel hebt gegeten. Tijd voor een oplossing die je zal helpen op lange termijn, dus. Met onderstaande tips kun je je voeding zo aanpassen dat je al direct merkt dat je je beter voelt voor en tijdens de menstruatie. Zo kom jij deze week wel door!

7 voedingsmiddelen die je beter laten voelen tijdens de menstruatie

  1. Vul je ijzertekorten aan. In je bloed zit ijzer, en doordat je hier tijdens je menstruatie veel van verliest, kan er een ijzertekort ontstaan. In rood vlees en vis zitten veel ijzers, maar als je dit niet eet, kun je de stof ook op andere manieren binnenkrijgen. Denk aan plantaardige bronnen, zoals groene bladgroenten, granen en noten. Het ijzer geeft je kracht en energie, en onderdrukt de hongersignalen die voor je menstruatie optreden.
  2. Begin je dag met een warme kom havermout. Niet alleen is dit lekker en zorgt het ervoor dat je de hele ochtend energie hebt, de zink en magnesium in havermout gaan ook je buikkrampen tegen.
  3. Laat de alcoholische en koolzuurhoudende drankjes staan en drink veel water en kruidenthee. Gekookt water met gember en citroen helpt heel goed tegen buikkrampen en zorgt ervoor dat je lekker slaapt, terwijl water je verminderde hoofdpijn en vermoeidheid geeft. Wanneer je kiest voor water met een smaakje, heb je bovendien minder zin in zoete snacks.
  4. Maak ’s avonds een stukje zalm klaar. Dit zit vol met omega-3-vetzuren, die je helpen om je spieren te ontspannen en menstruatiepijn te verlichten. Houd je niet van zalm? Deze vetzuren zitten ook in noten, avocado’s en pompen.
  5. Neem elke dag een banaan. Dit stuk fruit geeft je energie, en bovendien bevat het veel B-vitamines en kalium. Dit zorgt ervoor dat je minder last krijgt van kramp, opgeblazenheid en winderigheid. Kalium zorgt er bovendien voor dat je hormoonhuishouding weer op peil wordt gebracht, waardoor je je beter kunt ontspannen en je lekkerder in je vel zit.
  6. Niet alleen banaan, maar ook andere fruitsoorten kunnen je helpen rondom je ongesteldheid. Pruimen, vijgen en watermeloenen bevatten natuurlijke suikers, die je lekkere trek kunnen stillen en daarnaast vermoeidheid en dat vervelende opgeblazen gevoel tegengaan.
  7. Eet chocola! Dit bevat magnesium, wat ervoor zorgt dat je stemmingswisselingen tegengegaan worden. Hoe puurder hoe beter, maar ook tijdens je ongesteldheid kan het geen kwaad om jezelf eens te verwennen met een lekker blokje van dit bruine goud. Omdat je het verdiend hebt.

Wist je dat…

  • Je beter geen gefrituurd voedsel kunt eten als je ongesteld moet worden? Dit heeft invloed op je hormonale activiteit, en daarnaast bevordert het ook nog eens ontstekingen en pijn.
  • Veel beweging kan helpen tegen buikkrampen? Je hoeft je natuurlijk niet kapot te gaan zweten, maar een stukje rustig fietsen of wandelen of een half uurtje yoga kan al helpen om je baarmoeder te ontspannen.
  • Je niet hoeft te schrikken als je tijdens je ongesteldheid ineens een paar kilo zwaarder bent dan normaal? Dit komt niet omdat je per ongeluk iets te veel hebt gesnackt, maar omdat er meer oestrogeen en progesteron in je lichaam zitten. Deze hormonen zorgen ervoor dat je lichaam extra vocht vasthoudt.

Eten en ongesteld in de media

Ondanks het feit dat bijna iedere vrouw wel eens ongesteld is geweest, heerst er nog steeds een soort taboe rondom het onderwerp. In de media wordt daarom actie ondernomen om hier vanaf te komen. Neem bijvoorbeeld de korte documentaire The Week waarin het onderwerp herkenbaar bespreekbaar wordt gemaakt. Een “must-watch voor iedereen met een uterus”.

Handige links

Tot slot

Ook al voel je je nog zo slecht, je kunt dus het best gezonde snacks nemen als je ongesteld moet worden, en kiezen voor verantwoorde maaltijden. Zo kom jij deze week een stuk beter door! Maar, een stukje chocola op zijn tijd kan natuurlijk ook geen kwaad. Je verdient het!

Heb jij tips voor lekkere en gezonde snacks of recepten om de menstruatie-eetbuien in bedwang te houden? Laat het ons weten!