Roken: 7 tips over eten en stoppen met roken

Hoe eten en roken elkaar beïnvloeden

Een lekkere salade eten, en daarbij een trekje van een sigaret? ‘Hè bah, nee,’ zullen de meeste mensen zeggen. Toch is er een verband tussen het eten van bepaalde voedingsmiddelen en roken. Zorgt tabak ervoor dat je minder trek krijgt in iets, of juist meer? En wat gebeurt er als je vervolgens stopt met roken? In dit artikel gaan we dieper in over de manieren waarop eten en roken elkaar beïnvloeden, en geven we tips over voedingsmiddelen die je kunt eten – of juist vermijden – wanneer je wilt stoppen met roken.

De invloed van roken op je eetgedrag

In tabak zit het stofje nicotine, het middel dat ervoor zorgt dat men verslaafd kan raken aan sigaretten. Dit is echter niet het enige wat nicotine doet; naast de verslavende werking heeft het nog vele andere effecten op je lichaam. Eén daarvan is het blokkeren van de aanmaak van insuline in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je minder trek krijgt in eten. Een verminderde eetlust komt dus vaak voor bij rokers, met als tweede reden dat de smaak van rook in je mond simpelweg zorgt dat je minder zin hebt in een lekker hapje. Ideaal dus als je wilt afvallen, of toch niet?

De invloed van eten op je rookneigingen

Heb je je weleens afgevraagd waarom je mensen vaak ziet roken wanneer ze een stukje vlees eten of een biertje of wijntje drinken, terwijl je deze mensen niet zo vaak ziet roken tijdens het nuttigen van een salade? Dit komt omdat bepaalde voedingsproducten de smaak van sigaretten bevorderen, terwijl andere deze juist belemmeren. Voedsel dat goed samengaat met de smaak van een sigaretje, is bijvoorbeeld een stuk vlees, koffie en alcoholische dranken, zoals bier, wijn of een cocktail. Voedingsmiddelen die aan de andere kant de smaak van de rook juist verslechteren, zijn bijvoorbeeld groenten, fruit en zuivelproducten.

Roken en je metabolisme

Het is je misschien weleens opgevallen dat mensen die roken een paar kilo aan gewicht kunnen verliezen. Dit komt deels doordat de rooksmaak de eetlust van deze mensen remt, maar ook omdat er een verband is tussen roken en je metabolisme, ofwel de snelheid waarmee het voedsel in je lichaam wordt verbrand. Het stofje nicotine dat in tabak zit, zorgt ervoor dat je maag en je darmen sneller gaan werken, waardoor het eten gemakkelijker wordt verteerd. Hierdoor verbrand je dus meer calorieën op een dag als wanneer je niet zou roken en dezelfde hoeveelheid zou eten.

Waarom je aankomt na het stoppen met roken

Als je stopt met roken, kun je merken dat je ineens enkele kilo’s gaat aankomen. Hiervoor zijn verschillende verklaringen. De eerste is dat de afkickverschijnselen van roken je waarschijnlijk een beetje een leeg en rusteloos gevoel geven. Je weet je geen houding te geven wanneer je geen sigaretje in je hand hebt, en dit gevoel moet worden opgevuld. Om iets te doen te hebben en het lege gevoel op te vullen, grijpen ex-rokers dan vaak naar eten.

Een tweede reden voor gewichtstoename na het stoppen met roken, is simpelweg het feit dat alles lekkerder wordt. De rooksmaak in je mond belemmerde je smaak- en geurpapillen, en nu dit weg is, is al het eten ineens zó veel lekkerder. Veel ex-rokers gaan daarom meer eten nadat ze gestopt zijn met roken.

De derde reden is, zoals hierboven ook genoemd, dat de nicotine in tabak een invloed heeft op je metabolisme. Wanneer je stopt met roken, zal je stofwisseling weer vertragen, omdat dit effect weg is. Hierdoor kun je aankomen nadat je stopt met roken, zelfs als je nog precies hetzelfde eet als toen je nog wel rookte.

7 tips over eten en stoppen met roken

  1. Wil je stoppen met roken, overweeg dan om wat meer producten te gaan eten die de smaak van een sigaret verslechteren, zoals groenten, fruit en zuivel. Mijd producten die de rooksmaak verbeteren, zoals vlees, koffie en alcohol. Zo krijg je minder snel trek in een sigaret.
  2. Om te voorkomen dat je na het stoppen met roken aankomt, kun je je spijsvertering weer op gang brengen door je maaltijden te verdelen over de dag. Je eet dus steeds een klein beetje, in plaats van een paar keer een grote portie. Dit geeft je metabolisme weer een boost, en daarnaast helpt het je ook om jezelf af te leiden van rookneigingen.
  3. Eet maaltijden met pittige specerijen, zoals curry en gember. De pittigheid prikkelt je spijsverteringorganen, waardoor deze ook zonder nicotine weer op gang gebracht kan worden.
  4. Veel mensen die stoppen met roken, merken dat ze zich onrustig voelen en daarbij ook last hebben van slapeloosheid. Goede voeding helpt hierbij! Zo kun je een half uur voordat je gaat slapen een handje amandelen nemen, of een banaan. Deze producten bevatten veel magnesium, een stofje dat je spieren helpt om te ontspannen zodat je rustig kunt gaan slapen.
  5. Hoofdpijn na het stoppen met roken? Ook dit is een veelvoorkomend ontwenningsverschijnsel. Drink veel water en laat de koffie even staan, zo zorg je ervoor dat je lichaam gehydrateerd blijft en afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Daarnaast kun je de voorraad B-vitaminen in je lichaam aanvullen, bijvoorbeeld door het eten van noten, zaden, sinaasappels, bonen en kip.
  6. Zorg ervoor dat je geen ongezonde snacks in huis haalt wanneer je probeert te stoppen met roken. Door het gebrek aan nicotine en de onrust die als ontwenningsverschijnsel kan optreden, grijpen ex-rokers al snel naar de koektrommel. In combinatie met de vertraagde metabolisme kun je hierdoor snel aankomen, dus het is handig om deze snackneigingen te voorkomen. Toch zin om iets te kauwen? Neem dan een stukje kauwgom, een bakje popcorn of een beetje rauwkost. Op deze manier kun je toch je snacktrek vervullen, zonder aan te komen.
  7. Nicotine maakt gelukkig doordat het de aanmaak van serotonine bevordert, dus wanneer dit plotseling ontbreekt in je lichaam, kun je je somber en lusteloos gaan voelen. Om de serotoninelevels in je lichaam weer op peil te krijgen, kun je bepaalde voedingsmiddelen eten. Denk bijvoorbeeld aan pure chocola, tonijn, zalm, ei, rijst en bonen. Door het serotonine in je lichaam aan te vullen, zal je je weer wat vrolijker voelen, en zal je ook minder last krijgen van overige ontwenningsverschijnselen.

Wist je dat…

  • Het rookverbod in restaurants in 2008 in Nederland is afgeschaft? Voor die tijd konden gasten tijdens het eten, of tussen de gangen door een sigaretje opsteken. Tegenwoordig moeten rokers hiervoor naar buiten. Vervelend voor mensen die roken, maar wel fijn voor mensen die liever niet meegenieten van de rook tijdens hun maaltijd.
  • De meeste rokers vinden dat hun sigaretje direct na het eten het best smaakt? Een kopje koffie erbij werkt ook goed voor de meeste mensen.
  • Mannen die elke dag meer dan 20 sigaretten roken een grotere kans hebben op het ontwikkelen van een eetstoornis dan niet-rokers? Deze kans is zelfs meer dan de helft zo groot.

Eten en roken in de media

In de media wordt veel aandacht besteed aan roken en het stoppen met deze gewoonte. Er zijn verschillende documentaires en films over de effecten van tabak op je lichaam, en je kunt boeken kopen die je uitleggen wat roken met je lichaam doet en hoe je hier het beste mee kunt stoppen. Een bekend voorbeeld van zo’n boek is ‘Stoppen met roken’ van Allen Carr. In dit boek wordt uitgelegd waarom je verslaafd bent aan roken, en door dit te begrijpen, kun je van de gewoonte afkomen. Ook de voordelen waar je van profiteert als je stopt met roken worden benoemd. ‘Stoppen met roken’ is ook verkrijgbaar als editie speciaal voor vrouwen en als dvd.

Handige links

Tot slot

Roken is natuurlijk geen gezonde gewoonte, en het is daarom ook af te raden om eraan te beginnen. Ondanks het feit dat een sigaretje lekker kan smaken met een kopje koffie of een biertje na het eten, en het de spijsvertering bevordert waardoor je af kunt vallen, heeft de nicotine in tabak ook veel negatieve effecten op je lichaam. Zo beschadigt het je longen en kan het op lange termijn zorgen voor een verhoogd risico op allerlei ziekten. Af en toe een sigaret op een feestje kan geen kwaad, maar merk je dat je echt verslaafd begint te raken aan roken, dan kan het raadzaam zijn om te proberen te stoppen. Dit is geen eenvoudige opgave, maar gelukkig kunnen bepaalde voedingsmiddelen zoals kauwgom, chocola en amandelen je helpen om ontwenningsverschijnselen te voorkomen.

Rook jij wel eens, of ben je juist gestopt met roken? Heb je gemerkt dat dit invloed had op je eetgedrag, of juist andersom? Laat het ons weten!