Slapen: 3 Tips om te slapen als een roos

Je bent wat je eet, maar ook wat je slaapt

Tiktak, tiktak, tiktak,… ik kan niet slapen en staar in het donker naar de getalletjes op mijn wekker. Is het de stress van het werk wat me wakker houdt? Ik denk het niet, want alles loopt van een leien dakje. De tol van het vele sporten dan? Fysieke activiteiten zouden je nachtrust bevorderen, dus ‘no option’. Of zou het aan dat patatje oorlog en die drie blikjes bier liggen die ik vlak voor het slapengaan naar binnen heb gewerkt? Ja, dat moet het zijn. Tijd om de volgende dag op onderzoek te gaan, want de band ‘eten en slapen’ is wel degelijk sterker dan ik dacht.

De do’s en don’ts van het eten en slapen

Het zal je misschien niet verbazen dat wat je eet en drinkt invloed heeft op je nachtrust. Wie wil slapen als een roosje kan dus maar beter met de volgende zaken rekening houden.

Slaap als Doornroosje dankzij de volgende voeding:

  • Magnesiumhoudende producten: onderzoek heeft uitgewezen dat magnesium je slaapkwaliteit aanzienlijk verbetert en dat de kans ook groter is dat je ’s morgens met het juiste been uit bed stapt. Magnesium vind je onder meer in avocado, bananen of noten.
  • Tryptofaan: tryptowat, hoor ik je denken? Tryptofaan; een aminozuur dat je slaap tot in de puntjes regelt. Tryptofaan is een vitaal onderdeel van kalkoen, pompoenpitten en verschillende notensoorten. Eat to sleep!
  • Kersen: Je zou deze glinsterende bolletjes van fruitplezier misschien niet meteen in het lijstje van slaapverwekkende snacks verwachten, maar door de natuurlijke aanwezigheid van melatonine horen kersen hier wel degelijk thuis.

Begin maar al schaapjes te tellen met deze slaapzuigende snoodaards:

  • Vettiger is niet prettiger: vet voedsel zoals chips, ijs, een portie nachtelijke kebab, frietjes,… are ‘not done’ als je van een goede nachtrust droomt.
  • Alcohol: één glaasje alcohol als slaapmutsje, ok, maar meerdere glazen zorgen voor een averechts effect. Je lijkt misschien wel moe te worden, maar je slaap zal onrustiger en onregelmatiger zijn.

Slaperige ‘w’eetjes

  • Wist je dat er zoiets bestaat als NSRED? Anders gezegd Nocturnal Sleep-Related Eating Disorder. Dit is een stoornis waarbij mensen tijdens hun slaap al slaapwandelend eet- en drinkbuien krijgen. Ze trekken de koelkast open onder het motto ‘hoe vettiger hoe prettiger’ zonder dat ze zich daarvan echt bewust zijn. Spijtig genoeg kan het soms tot gevaarlijke situaties leiden omdat patiënten met deze stoornis niet letten op giftige stoffen, producten die over datum zijn en ook geen verschil maken tussen koud en heet. Misschien moet ik mijn vrouw tijdens mijn volgende uitje met vrienden maar wijsmaken dat mijn drankverbruik aan NSRED te wijten is.
  • Wist je dat een recente studie van de Harvard-universiteit heeft aangetoond dat als je twee uurtjes minder slaap hebt gehad dan normaal, je meer zin hebt in junkfood de dag erna. Een tekort aan nachtrust heeft namelijk een negatief effect op je prefrontale cortex, het deeltje van je hersenen verantwoordelijk voor zelfcontrole.
  • Wist je dat een andere studie tot een opmerkelijke vaststelling kwam met betrekking tot de combinatie slapen en diëten? Ze onderzochten verschillende proefpersonen en stelden vast dat diëters die twee weken lang slechts 5 ½ uur sliepen, minder vet en meer spieren kwijt waren dan diëters die elke dag 8 ½ uur sliepen.

3 Tips om te slapen als een roos

Eten en slapen hebben een onlosmakelijke invloed op elkaar, maar er zijn ook nog andere zaken die je nachtrust op een positieve wijze kunnen beïnvloeden. En aangezien er meer is dan eten alleen, doe ik niets liever dan deze tips, die ik trouwens zelf heb uitgetest en nu ook regelmatig toepas, met jullie te delen.

  • Een warme douche doet wonderen. Inderdaad, duik voor het slapengaan nog snel even onder de regendouche. De warmte van de douche doet je lichaam niet alleen ontspannen, maar zorgt nadien ook voor een betere afkoeling. Dat wordt gegarandeerd lekker wegdromen!
  • We houden allemaal wel eens een zogenaamde powernap, een hazenslaapje tijdens de dag om je batterij weer even op te laden. Allemaal goed en wel die powernaps, maar probeer overdag niet langer dan 30 minuten andere droom oorden op te zoeken en houd je Duracell-recharge-slaapjes niet in de late namiddag of avond. Een Duracell-konijn-nachtje zou namelijk het gevolg kunnen zijn.
  • Fysieke activiteiten en dan bij voorkeur in de frisse buitenlucht zijn echte zandmannetjes. Ze verbeteren je nachtrust aanzienlijk, tenminste als je niet 50 minuten voor het slapengaan nog een avondrun inlast. Geef je lichaam de tijd om zich weer te ontspannen en in slaapmodus te komen. Als actieve sportbobo is dit alvast mijn favoriete tip!

Eten en slapen in de media

Slaap kindje slaap met de kiddie app

Heb jij net alsmij ook een kleine uk rondlopen? Dan zal de volgende app als muziek in de oren klinken. Opvoeden kan leuk zijn, maar soms trek ik me ook de haren uit het hoofd en dan is een beetje begeleiding aan de hand van nuttige tips een ware verademing. De Kiddie app (Android / iOS), geschikt voor kinderen tussen de 2 en de 4 jaar, is dan ook mijn favoriete opvoedpartner bij problemen zoals eten, slapen en zindelijkheid. Een online beloningssysteem, opvoedtips, liedjes, rijmpjes en ja zelfs voorleesverhaaltjes passeren hierin de revue. Dubbele dikke duim zou Dobus zeggen!

App-lausje voor Sleep Cycle

Sleep Cycle is de naam van een van de bekendste slaap-apps die momenteel gratis in de Google Play and app-store te vinden is. Je installeert de app, legt je smartphone naast je op de matras en klaar is Kees. De app gaat aan de hand van je bewegingen tijdens je slaap kunnen vaststellen in welke slaapfase je zit en zal je de volgende dag via duidelijke statistieken tonen hoe je nacht precies verlopen is. Indien gewenst kan deze app je ook tijdens de beste fase van je slaap wekken. Kwestie van een tijdframe instellen en de app doet de rest. En zeg nu nog dat sommige apps ingewikkeld zijn!

Eet, beweeg, slaap

Eet, beweeg, slaap is het nieuwste boek van auteur Tom Rath dat begin 2017 op de boekenplanken verscheen. Rath wil met zijn boek mensen aanzetten om een balans in hun eet-, beweeg- en slaappatroon te vinden. Zijn filosofie: een goede nachtrust zet aan tot gezonder eten en een fitter lichaam dat meer zin heeft om te bewegen. Wie op zijn of haar beurt dan weer gezonder eet, zal beter slapen en meer energie hebben om te bewegen. Een wonderlijke wisselwerking die de auteur aan de hand van frisse ideeën op zijn lezers wilt overbrengen. Alsof hij je een praktische handleiding voor een beter en gezonder leven voorschotelt. Mens sana in corpore sano… dit boek moet je gewoon gelezen hebben, maar vergeet niet te bewegen natuurlijk. Voor 22,50 euro bij ECI.