Puistjes: 7 manieren om puistjes te voorkomen met voeding

Tips & tricks om een onzuivere huid tegen te gaan

Of je nu gezegend bent met een van nature gladde huid of hier toch wat meer moeite voor moet doen. Vroeg of laat krijgt bijna iedereen wel een keer te maken met puistjes. Er is weinig zo vervelend als ’s ochtends voor die belangrijke presentatie in de spiegel te kijken en erachter te komen dat je huid vol zit met deze rode bultjes. Maar wist je dat de juiste voeding je al kan helpen bij het verminderen of zelfs voorkomen van een onzuivere huid? In dit artikel lees je hoe.

Hoe ontstaan puistjes?

Het ontstaan van puistjes is een vrij complex proces, waarbij allerlei factoren een rol spelen. Wanneer het aantal hormonen in je bloed toeneemt, moet je lever hard werken om het bloed hiervan te zuiveren. Hierbij komt talg vrij, een vettige stof die ervoor kan zorgen dat je poriën, de kleine gaatjes in je huid, verstopt kunnen raken. De bacteriën die hierin groeien kunnen  ontstekingen veroorzaken, ook wel puistjes genoemd. Stijging van hormonen kan ontstaan door stress en slecht slapen, maar ook door bepaalde voedingsgroepen.

Voedsel dat puistjes kan veroorzaken

Er zijn een aantal producten waarvan wordt vermoed dat ze bijdragen aan het ontstaan van puistjes. Belangrijke veroorzakers zijn koolhydraten, oftewel suikers. Hiermee bedoelen we alle vormen van koolhydraten die snel in het lichaam worden opgenomen. Koekjes, snoep en frisdrank, maar ook witbrood, witte pasta en witte rijst. Door het eten van deze producten stijgt de bloedsuikerspiegel, waardoor er verschillende hormonen worden aangemaakt. Een ander product dat zorgt voor een stijging van hormonen in je bloed is melk. Melk bevat van nature hormonen uit de koe en een kleine hoeveelheid pus uit de uier. Dit kan het ontstaan van puistjes verergeren. Heb je dus veel last van acne, dan kun je best eens proberen om melk en zuivelproducten een tijdje te mijden.  

7 manieren om puistjes te voorkomen met voeding

  1. Eet minimaal twee porties groente en twee porties fruit per dag. De vitamine C die hierin zit, kan huidontstekingen remmen. Daarnaast bevat het allerlei andere vitaminen en mineralen die helpen om je huid gezond te houden.
  2. Door volkorenproducten te eten, zorg je er niet alleen voor dat de inname van snelle suikers beperkt blijft, je krijgt ook voldoende zink binnen. Dit zorgt voor een gezonde huid.
  3. In visolie, zalm, wortel en spinazie zit veel vitamine A, dat zorgt voor het reguleren van de huidcyclus. Ook reinigt het je huid van talg en andere eiwitten die ervoor kunnen zorgen dat je poriën verstopt raken.
  4. Het eten van (vette) vis is sowieso goed om huidproblemen te verminderen. De omega-3-vetzuren in bijvoorbeeld zalm en sardine verhinderen moleculen die ontstekingen en huidproblemen bevorderen.
  5. Er zijn nog meer voordelen aan zalm: net als tonijn, knoflook, zilvervliesrijst en eieren bevat deze vis selenium. Hierin zitten antioxidanten die je huid beschermen tegen het ontstaan van puistjes.
  6. Drink voldoende water om je lichaam te reinigen en ervoor te zorgen dat afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Door vijf tot acht glazen per dag te drinken, geef je jezelf een volle, stralende huid.
  7. Ben je er nog niet achter wat bij jou de oorzaak is van puistjes? Houd dan eens een tijdje een voedseldagboek bij. Op dagen dat de puistjes extra erg zijn, kun je dan kijken wat je in de dagen ervoor hebt gegeten. Misschien kun je op deze manier een patroon ontdekken.

Wist je dat…

  • Chocolade helemaal niet zo slecht voor je huid is als mensen denken? Er is niet bewezen dat chocola zorgt voor het ontstaan van puistjes. Als je dus gewoon gezond en gebalanceerd eet, kan een stukje chocola op z’n tijd echt geen kwaad.
  • Hoe beter je algehele gezondheid is, hoe gezonder je huid zal zijn? Zorg dus voor gevarieerde voeding met veel verschillende vitaminen en mineralen, slaap minimaal acht uur per nacht en probeer roken en drugsgebruik zoveel mogelijk te vermijden.
  • Sporten ook kan bijdragen aan de vermindering van puistjes? Door te zweten reinig je je poriën, waardoor ontstekingen en dus ook puistjes kunnen worden geremd. Lekker zweten in de sauna heeft trouwens hetzelfde effect.

Eten en puistjes in de media

Er zijn talloze boeken verkrijgbaar die vol staan met recepten en tips om je huid te voeden en gezonde te maken met lekkere voeding. Voorbeelden hiervan zijn ‘Een mooie en vitale huid’ van Irene Lelieveld, ‘Detox je huid’ van Adina Grigore en ‘Dr. Jetske’s huidboek’ van Jetske Ultee.

Handige links

Tot slot

Groenten, fruit, vis en volkoren producten kunnen dus helpen bij het verminderen van acne. Ook zou je, als je veel last hebt van puistjes, kunnen proberen om zuivel en suikerrijke producten een tijdje te laten staan. Maar het voornaamste is goed voor je lichaam te zorgen met voldoende slaap, gezonde voeding en zo min mogelijk stress. En wees vooral niet te streng voor jezelf, zo is het niet bewezen dat chocolade puistjes verergerd, dus lekker genieten op z’n tijd kan best.

Heb jij weleens last van puistjes? En wat doe jij om deze te verminderen? Laat het ons weten.