XTC: Is een XTC-kater weg te eten? 7 tips tegen de ‘dinsdagdip’!

XTC. De naam van deze populaire partydrug doet misschien denken aan de jaren 90. Kale koppies. Hakken. Gabbertjes. Maar de laatste jaren is het gebruik van XTC alleen maar toegenomen. En het zijn echt niet meer alleen de gabbers die wel eens een feesttabletje nemen.

De laatste jaren is XTC meer dan ooit bij de ‘normale’ feestganger als partypepper in zwang geraakt. Er kleven nadelen aan het gebruik van XTC, maar dat stopt veel jongeren in Nederland er niet van om het geregeld tijdens het uitgaan te gebruiken. Kies je ervoor om XTC te gebruiken, wat kan je dan verwachten? En hoe kun je met de juiste voeding de negatieve gevolgen ervan zoveel mogelijk beperken? Wij zochten het voor je uit.

Het effect van XTC

Als je een XTC pilletje neemt dan zijn de effecten binnen een half uur tot een uur te merken, waarna ze tot wel vier tot zes uur aanblijven. Mentaal voel je je goed: je bent wakker, opgewekt en ervaart muziek en kleuren anders. Omdat je behoefte hebt aan contact en intimiteit wordt XTC ook wel de ‘love drug’ genoemd. Fysiek verandert er ook veel: de pupillen worden groot, de hartslag stijgt en lichaamstemperatuur gaat omhoog en je krijgt een droge mond. Ook kan het gebeuren dat je kaken ongecontroleerd malen.

Op de korte termijn kan je aardig wat negatieve bijwerkingen van XTC ervaren. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Misselijkheid
 • Spierkrampen
 • Zweten en rillen
 • Hallucineren
 • Wazig zicht
 • Hogere bloeddruk
 • Slap gevoel

Het is mogelijk dat je ernstig oververhit raakt en dat je een watervergiftiging oploopt. In dit geval neemt het volume van je bloed toe terwijl het zoutgehalte ervan daalt. Dit heeft als gevolg dat al het omringende weefsel water opneemt. Je hersenen kunnen hierdoor opzwellen. Dit heet een hersenoedeem. Een hersenoedeem is extreem gevaarlijk en kan resulteren in een infarct en tenslotte zelf leiden tot de dood.

Dit is natuurlijk een gitzwart scenario, maar zeker niet onmogelijk bij het gebruik van XTC. Kies je er, ondanks de bijwerkingen, toch voor om XTC te gebruiken dan kom je onvermijdelijk nog een bijwerking tegen: de dinsdagdip. Het goede gevoel wat je had tijdens je trip kwam grotendeels door serotonine, een neurotransmitter die je goed doet voelen. Maar omdat je tijdens het gebruik van XTC extra veel serotonine verbruikt zul je een paar dagen later een tekort hebben. Dit ervaar je als een sombere, moeie en in sommige gevallen depressieve bui.

7 tips tegen de ‘dinsdagdip’

Je kunt je serotoninetekort niet ongedaan maken, dat is rechtstreek het gevolg van XTC gebruik. Wel kun je met de juiste voeding de effecten ervan verminderen. We geven je 7 tips:

 1. Eet goed tijdens je trip. Ook al heb je geen hongergevoel, je lichaam heeft wel voedingsstoffen nodig. Houd je natriumgehalte op peil met wat friet of soep, en zorg dat je genoeg koolhydraten binnen krijgt. Proteïnen, vitaminen en mineralen helpen ook om de schade op de korte termijn te verminderen. Probeer, tijdens je trip, dus op zoek te gaan naar fruit of groente, een wokmaaltijd met rijst, of een goed gevuld broodje vlees (zonder al te veel saus).
 2. Eet voeding rijk aan antioxidanten. Door de MDMA in XTC kunnen er veel giftige stoffen die je lichaamscellen beschadigen vrijkomen in je lichaam.  Door voor en na het gebruik van MDMA donker fruit en groente te eten (denk aan kersen, bessen, zwarte bonen) wordt het aantal vrije radicalen verminderd.
 3. Drink voldoende vocht, maar houd het bij water!
 4. Eet producten met veel vitamine C. Zoals paprika, broccoli, kiwi en boerenkool. Ook vitamine C helpt met de bestrijding van vrije radicalen. Pas wel op met het eten van sinaasappels tijdens je trip: je hebt dan weinig speeksel in je mond en het zuur van citrusvruchten heeft dan vrij spel om het glazuur van je tanden te beschadigen.
 5. Eet producten met veel vitamine B zoals banaan.
 6. Haal gezond eten in huis vóór je feest of festival. Maak de drempel om gezond te eten en drinken zo laag mogelijk zodat het je herstel bevordert.
 7. Geniet met mate. XTC is schadelijk, probeer het gebruik ervan zoveel mogelijk te beperken.

Wist je dat:

 • Ongeveer 8% van de Nederlanders wel eens XTC/MDMA heeft gebruikt? Dit tegenover slechts 0,5% van het Europese gemiddelde.
 • MDMA of XTC in uitgevonden in 1912 bij het farmaceutische bedrijf Merck? Het idee was om een pil te vinden om eetlust te onderdrukken.
 • XTC potentieel ook therapeutische waarde heeft? Er zijn testen gaande om XTC als behandeling voor PTSS en angsten bij kankerpatiënten toe te passen.

XTC: blessing in disguise?

Je leest het goed; je favo prettabletje zou zomaar echt zieke mensen kunnen helpen. In de VS zijn klinische testen goedgekeurd die moeten aantonen dat XTC kan helpen bij de bestrijding van posttraumatische stressstoornis (PTSS). Mochten de testen hoopvol blijken dan zou vanaf 2021 XTC voorgeschreven kunnen worden door bevoegde artsen.

Snel zul je op deze manier niet aan een pilletje kunnen komen. Het gaat om patiënten met een ernstige (psychische) aandoening en dat fake je niet zomaar bij een huisarts. Desalniettemin is het hoopgevend dat XTC, naast een partydrug, ook een echte helende werking kan hebben.

Kan je niet wachten tot 2012 maar ben je opzoek naar wat meer informatie over XTC? Bekijk dan eens de sites van Jellinek en xtcfacts. Hier word je uitgebreid geïnformeerd over de risico’s en bijwerkingen van XTC, zodat je een goed geïnformeerde beslissing kan nemen. Je leest er alle feiten en fabels over XTC én komt erachter dat deze drug vaak voor minder overlast zorgt dan alcohol.

XTC en eten

Hoewel de gevaren van XTC bij de meesten wel bekend zijn, nemen veel jongeren zo nu en dan toch een pilletje. Zorg ervoor dat je dit altijd op eigen initiatief doet en je zeker weet dat de pil te vertrouwen is. Compenseer met gezonde voeding en voldoende rust en je zult zien dat je dinsdagdip een stuk minder zwaar valt.

Wat is jouw favoriete eten voor na een weekendje feesten met XTC?