Wijn: Vino, vidi, vici… wat je van wijn en eten nooit mag vergeten

Vino, vidi, vici… het zou zo maar even mijn persoonlijke lijfspreuk kunnen zijn. Een wijntje hier, een wijntje daar vergezeld van een lekker hapje of du vin, du pain en du boursin als ik weer even als god in Frankrijk de Franse Loirestreek doorkruis. Je merkt het al, wijn en eten vormen een vitaal onderdeel van mijn dagelijkse leven. En als ik statistieken uit 2017 mag geloven, ben ik met 25,7 liter wijn per jaar per hoofd in Nederland, lang niet de enige. Hoog tijd vonden wij dan ook om de bijzondere relatie tussen wat er op ons bord verschijnt en deze goddelijke drank in de schijnwerpers te plaatsen.

En hoe we dat doen? Luchtig en ludiek ‘as usual’: verwacht je aan wat leuke wijnweetjes opgefleurd met grappige wijnquotes die je vast en zeker nog weleens zult kunnen gebruiken al was het maar om je vrienden versteld te doen staan van je ‘level of wine intelligence’, een toets van wijn en voedselliteratuur en een afdronk waarbij we wijn en eten aan een grondige proeverij onderwerpen. Sofa… check, hapjes… check, glaasje wijn… check… here we go!

In victory, you deserve Champagne. In defeat, you need it” (Bij een overwinning verdien je champagne. Bij een verlies, heb je het nodig.)
-Napoleon Bonaparte-

5 Leuke wijnweetjes

Wist je dat China tegenwoordig de grootse consument van rode wijn is? De Chinezen werpen zich met hartenlust op rode wijn. Dit heeft niet alleen met haar smaak te maken, maar ook met haar kleur. Rood is immers de favoriete kleur van de regerende communistische partij en bovendien de kleur van het geluk. ‘Vool mij een glaasje lode wijn aub’!

Wist je dat de oudste persoon ter wereld er een wel heel bijzonder dieet op nahield. Volgens de 122-jarige Jeanne Calment, die ondertussen spijtig genoeg het loodje heeft gelegd, was het geheim achter haar magische leeftijd portowijn, 1 kilogram chocolade per week en olijfolie. Volgens mij ga ik nog heel lang leven!

Wist je dat je in Vietnam een cobrawijntje kunt bestellen. Bezint echter voor je begint want wie deze sissende drank bestelt, krijgt een glas rijstwijn gearomatiseerd met het bloed van een pas afgemaakte cobra en afgewerkt met het nog kloppende hart van het arme reptiel. Toch maar een gewoon rijstwijntje voor mij.

Wist je dat eten en wijn voor vele mensen een onlosmakelijke combinatie is, maar dat er ook mensen bestaan met een angst en zelfs haat voor wijn? Wie de fles wijn liever kwijt dan rijk is, mag zich vanaf nu officieel oenofoob noemen.

Wist je dat de houdbaarheidsdatum van geopende rode en witte wijn verschilt? Een geopende fles wijn laat je best niet langer dan een dag openstaan. Bij rode wijnen verschilt het een beetje van wijn tot wijn. Over het algemeen kan je een rode wijn wel enkele dagen geopend in de koelkast bewaren. Nog beter is natuurlijk je wijnfles weer afsluiten. Wijn is namelijk als parfum, en hiermee bedoel ik niet dat je hem moet overvloedig in je hals moet verstuiven. Wel dat wijn een palet van geuren bevat dat onze zinnen streelt. Wil je dit palet van geuren niet verloren doen gaan, dan is een afsluitstop waarbij je de zuurstof uit de fles kunt trekken de beste oplossing om je wijn lange tijd te bewaren? Op zoek naar een dergelijke afsluitstop, kijk dan snel bij onze interessante links onderdaan deze pagina.

 

“Men are like wine: some turn to vinegar, but the best improve with age.” (Mensen zijn zoals wijn: sommige worden zuur als azijn, maar de beste worden enkel beter naarmate ze ouder worden.)
-Paus Johannes XXII-

Wijn en eten in de literatuur: op gastronomische reis met ‘Wijn & Spijs’

Omdat ik jullie enkel klare wijn willen schenken, dook ik in de archieven der wijn- en etenbibliotheek en stootte ik op een stukje vakliteratuur dat je als de ideale wijn en etenbijbel mag beschouwen; ‘Wijn & Spijs’ van auteur Robert Leenaerts.

Het boek brengt het lieflijke spel tussen wijn en eten perfect in beeld en woord en is voor mij als hobbykok sindsdien de ideale gids om de beste gerechtjes op het bord te toveren. Zeg maar dat mijn gasten het gezegd hebben. Het boek is ook veel meer dan een samenraapsel van ingrediënten en gerechten; de schrijver gaat dieper in op de opbouw van smaken en ook op de eigenschappen van verschillende wijnen. Interessant extraatje bij dit boek vind ik de gepeperde visie van enkele Nederlandse en Vlaamse chef-koks op de gebruikte ingrediënten en op de combinatie eten en wijn. Lekker en leuk dus, wat wil je nog meer!

Robert Leenaerts is bovendien niet aan zijn proefstuk toe, want eerder publiceerde hij ook al het populaire boek ‘Kaas & Wijn’. ‘Wijn & Spijs’ is voor 14,99 euro te koop bij bol.com .

“Always drink some wine before you cook with it. Nothing to do with flavour – it just numbs the fear of cooking.” (Drink altijd wat wijn voor je ermee gaat koken. Het heeft eigenlijk niets met smaak te maken – je hebt gewoon minder angst om te koken)
-onbekend-

Wijn en eten in de media

An app a day keeps the doctor away

Vivino is met afstand de bekendste en beste wijn en eten-app die er momenteel op de markt is. Voor mij zo onmisbaar als een kurk op een fles wijn. Dankzij de handige etiketerkenning krijg je in een fractie van een seconde alle informatie over de fles wijn in kwestie. Met meer dan 6 miljoen wijnen op een klik van jou verwijderd en met bij iedere wijn advies over het bijhorende eten, wordt dit zonder twijfel jouw partner in wijn- en etencrime. De basisfuncties van deze app zijn bovendien gratis. Smakelijk!

Vivino – gratis voor Android en iOs

Een fles wijn openen met je schoen

Geen kurkentrekker bij de hand? Niet getreurd, een schoen is voldoende om je volgende fles wijn te ontkurken.

Wijnweetjes: dit wist je nog niet van wijn

Voor hun nieuwe programma ‘De Wit, Rosé & Roodtrip’ reizen Ronald Giphart en Harold Hamersma langs de mooiste wijnhuizen in Californië. Te gast bij RTL Late Night onthulden ze twee wijnweetjes die je waarschijnlijk nog niet wist.

“Penicilin cures, but wine makes people happy.” (Peniciline geneest, maar wijn maakt de mensen gelukkiger)
-Alexander Fleming-

Interessante wijn en eten links

Vivino app Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=vivino.web.app&hl=nl

Vivino app iOs: https://itunes.apple.com/nl/app/vivino-wine-scanner/id414461255?mt=8

Wijn & Spijs van Robert Leenaerts: https://www.bol.com/nl/p/wijn-spijs/666871989/?country=BE

Wijnstop: https://www.fonq.be/nl_BE/p/vacuvin-vacum-wine-saver/21673/