Haar: 7 tips om je haar gezond te eten

Hoe je je haar kan voeden met gezond eten

Weer een fles dure shampoo leeg, en je haar is nog steeds slap, droog en dof? Misschien wordt het dan tijd om al die smeerseltjes te laten staan en je bezig te houden met het voeden van je haar. Ja, je leest het goed: door op je voeding te letten en gezond te eten, kun je je haardos laten stralen als nooit tevoren. Benieuwd hoe? Lees dan snel verder.

Wat je haar nodig heeft om sterk te blijven

Het haar op je hoofd bestaat voor zo’n 90% uit eiwitten, om het sterk te houden moeten deze eiwitten aangevuld worden. Eet je te weinig eiwitten dan zou je haar trager kunnen gaan groeien of zelfs uitvallen. Nog zo’n belangrijk stofje is silica, ook wel kiezelaarde genoemd. Het zorgt er in het lichaam voor dat botten goed kunnen ontwikkelen en haar niet te droog wordt. Er wordt zelfs beweerd dat silica je haar sneller laat groeien en ervoor kan zorgen dat je minder snel kaal wordt, best belangrijk dus. Naast eiwitten en silica zorgt een goede balans van vitaminen en mineralen er ook voor dat je haar, net als de rest van je lichaam, gezond blijft.

Hoe je haar voedingsstoffen kan opnemen

Shampoo en andere haarverzorgingsproducten breng je direct op je haar aan, waardoor het snel opgenomen kan worden. Maar hoe zit het dan met voedingsmiddelen? Deze wrijf je niet in je haardos, dus de weg van de voedingsstoffen zal op een andere manier moeten worden afgelegd. Je zou het misschien niet zeggen, maar eigenlijk zijn de haren op ons hoofd afgestorven haarcellen. Het deel van je haar dat nog leeft, bevindt zich onder de huid. Dit zijn de haarwortels, die in verbinding staan met de bloedvaten in je hoofdhuid. De voedingsstoffen die je via je eten binnenkrijgt worden opgenomen in je bloedvaten en bereiken zo uiteindelijk ook de haarwortels.

7 tips om je haar gezond te eten

  • Kies voor eiwitrijk voedsel: hierbij kun je denken aan vlees, vis en zuivelproducten, maar ook aan plantaardige producten, zoals peulvruchten, noten, zaden en quinoa.
  • Eet zoveel mogelijk onbewerkte producten: om de silica voorraad in je haar aan te vullen kun je bladgroenten, zilvervliesrijst, aardappelen en haver eten. Ga bij voorkeur voor onbewerkte producten, hierbij is de kiezelaarde niet al voor het grootste deel verwijderd.
  • Ga voor koper en zink: deze mineralen zorgen ervoor dat je haar goed groeit en glanst. Vooral de combinatie is gezond en houd je lichaam in balans. Voorbeelden van voedingsmiddelen die zowel koper als zink bevatten, zijn knoflook, chiazaad en sesamzaadjes.
  • Voeg ijzer toe aan je dieet: dit levert zuurstof aan je lichaam en haar. Zonder ijzer in je voeding kun je last krijgen van verschillende lichamelijke klachten, waaronder haaruitval. De meest efficiënte ijzerbron is rood vlees, dus met name bij vegetariërs wil er nog wel eens een ijzertekort ontstaan. Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld veel broccoli, bladgroenten en eieren te eten.
  • Vul aan met vitaminen: deze zijn belangrijk om je lichaam goed te laten functioneren en je haar te verzorgen. Zo stimuleert vitamine C de ijzeropname, zorgt vitamine E voor glans en elasticiteit en bevordert vitamine A de groei van je haar en haarcellen.
  • Eet zwavel: dit klinkt een beetje gek, maar zwavel voorkomt slap en broos haar en gaat haaruitval tegen. Dit betekent natuurlijk niet dat je op lucifers moet gaan kauwen; zwavel zit bijvoorbeeld in uien, knoflook, kool en sla.
  • Pas op met vetten en suikers: deze zorgen er juist voor dat je haar slap en broos wordt. Vind een goede balans tussen gezond en ongezond voedsel, om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Wist je dat…

  • Vocht tegengaat dat je haar slap en futloos wordt? Door minimaal 1,5 liter water per dag te drinken, laat je de afvalstoffen afvoeren, waardoor het glanzend en soepel blijft.
  • Je bepaalde voedingsmiddelen ook op je hoofd kunt smeren? Denk hierbij aan een masker van ei. Even het eigeel scheiden van het eiwit en dat laatste verdelen over je haar. Goed uitspoelen, wassen zoals je altijd zou doen en genieten van gezonder en sterker haar.
  • Lichaamsbeweging ook belangrijk is voor sterk haar? Hiermee zorg je voor een goede bloedcirculatie, waardoor voedingsstoffen en zuurstof gemakkelijker worden opgenomen.

Eten en je haar in de media

Voor sommige mensen is haar alles. In de documentaire ‘Hair: A Documentary’, kun je zien hoe verschillende mensen hiermee omgaan. Dit betekent niet alleen goede voeding, maar ook andere gekke rituelen, zoals kleine hangertjes aan de haren ophangen.

Handige links

Tot slot

Een mooie, volle haardos zonder droge punten en haaruitval kun je bereiken door goed te letten op je voeding. Veel eiwitten, vitaminen en mineralen, en ietsje minder suikers en vetten. Een goede balans is belangrijk, dus varieer volop in verschillende groenten, fruit en granen en geniet daarnaast ook af en toe van een lekker koekje. Zo ga jij weer stralend door het leven met een volle coupe.

Hoe zou jij je haar het liefst willen hebben? En wat zijn jouw (huis, tuin en keuken)tips voor een volle, gezonde bos? Laat het ons weten.