Tandenpoetsen: voor of na het eten?

Bijten, kauwen en malen, je gebit heeft het zwaar te verduren. Elke maaltijd weer moeten je tanden hard aan het werk om het voedsel dat jij naar binnen schuift te verwerken. Je tanden zijn sterk, maar zonder tandenpoetsen zou het lastig worden om ze intact te houden. Het glazuur op je tanden zou slijten en je tanden zouden langzaam afbreken. Dit wil je natuurlijk voorkomen, om nog je hele leven lekker te kunnen blijven eten. Gelukkig kun je, gewapend met een tandenborstel al veel bereiken om je gebit mooi te houden. Maar op welke momenten kun je nou het best je tanden poetsen, om te voorkomen dat je eten schade aanbrengt in de mond? Zijn er voedingsmiddelen die je moet vermijden om je tanden sterk te houden? En hoe houd je je gebit het mooist? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen!

Op welke momenten moet je je tanden poetsen?

Goed, dus je moet twee keer per dag je tanden poetsen om ervoor te zorgen dat je mond het eten dat je erin stopt kan blijven verwerken. Maar maakt het nog uit op welke momenten je de tandenborstel pakt? Volgens tandarts Barnasconi, voorzitter van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde, kun je ’s ochtends en ’s avonds het best je tanden poetsen, een uur nadat je hebt gegeten. Dit is vooral belangrijk na het ontbijt, dat vaak bestaat uit zoetzure voedingsmiddelen. Dit maakt je glazuur extra kwetsbaar, waardoor direct tandenpoetsen juist schade kan veroorzaken. Door eerst een uur te wachten, heeft je mond tijd om te neutraliseren, voordat je de fluoride van je tandpasta erop loslaat.
Weet je van tevoren al dat je geen tijd hebt om na de maaltijd een uur te wachten tot je je tanden kunt poetsen? Dan kun je het best al je mond reinigen voordat je aan je eten begint.

7 tips om je tanden het mooist te houden

 1. Poets je tanden grondig, maar schrob niet te hard. Als je te veel kracht uitoefent op je tanden en kiezen tijdens het poetsen, kun je het glazuur namelijk beschadigen. Iets wat je juist wil voorkomen met het poetsen van je tanden!
 2. Gebruik tandenstokers of flosdraadjes om etensrestjes tussen je tanden weg te halen op plekken waar je tandenborstel niet kan komen. Zo voorkom je dat je tandvlees gaat ontsteken en zorg je ervoor dat je tanden witter blijven.
 3. Met een elektrische tandenborstel kun je je tanden effectiever reinigen dan met een handmatige. Doordat de borstel ronddraait, kan het alle plekjes grondig poetsen, ook op plekken waar je met een normale tandenborstel niet goed kunt komen.
 4. Zorg ervoor dat je je mond goed uitspoelt na het tandenpoetsen. Hierdoor haal je het vuil dat met het tandenpoetsen van je gebit af is gekomen uit je mond, zodat het niet alsnog tandplak kan veroorzaken.
 5. Probeer niet vaker dan zeven keer per dag te eten, zodat je mond de tijd heeft om te neutraliseren. Zorg ervoor dat je niet vaker dan twee keer producten zoals snoep of fruit consumeert.
 6. Door je mond gedurende de dag steeds te neutraliseren, voorkom je dat het zuur van voedingsproducten schade aanbrengt. Dit neutraliseren kun je doen met dranken als water, thee en melk.
 7. Wil je zure drankjes drinken of vloeistoffen met veel suiker? Dan kun je het best een rietje gebruiken en je slok direct doorslikken. Hierdoor kom het zuur nauwelijks in aanraking met je gebit, waardoor je schade voorkomt.

 

Wist je dat…

 • De kleur van je tanden genetisch is bepaald? Sommige mensen hebben dus van zichzelf wittere tanden dan andere. Wel kun je ervoor zorgen dat je tanden witter blijven door minder koffie en thee te drinken en niet te roken.
 • Je sterkere tanden kunt krijgen door veel wortels te eten? Door de grote hoeveelheid vitamine A gaat je tandvlees erop vooruit, waardoor je tandglazuur ook weer wordt versterkt.
 • Er nog meer voedingsmiddelen zijn die je kunt eten om sterkere of wittere tanden te krijgen? Denk bijvoorbeeld aan producten waar je veel op moet kauwen, zoals appel of selderij, waardoor de speekselproductie in je mond wordt gestimuleerd. Zorg er wel voor dat je goed poetst en flost na het eten van deze producten, om de schadelijke restjes te verwijderen.

Eten en tandenpoetsen in de media

De gezondheid van je mond is belangrijk, dus daarom is er ook in de media veel over te vinden. Als je meer wilt weten over voedsel en tandenpoetsen, kun je bijvoorbeeld de BBC documentaire The Truth about your Teeth bekijken. Hierin wordt het effect van eten op je gebit nog eens uitgelegd, en kun je zien wat de nieuwste technologieën zijn op het gebied van mondhygiëne.

Handige links

 • Meer uitleg over tandenpoetsen voor en na de maaltijd: https://www.gezondheidsnet.nl/mondverzorging/5-vragen-over-eten-en-het-gebit
 • Tips voor een gezond gebit: https://www.samenwerkendetandartsen.nl/patientinformatie/tips-voor-een-gezond-gebit

Conclusie

Het is dus belangrijk om goed voor je tanden te zorgen na het eten van voedsel, met name zoete en zure producten, om ervoor te zorgen dat je gebit sterk en gezond blijft. Poets daarom twee keer per dag en niet te snel nadat je hebt gegeten, zodat je de rest van je leven kunt blijven genieten van een van onze favoriete bezigheden: lekker eten!

Hoe zorg jij ervoor dat jouw tanden mooi en gezond blijven? Laat het ons weten in de reacties!