Hormonen: 7 tips om je hormonen in balans te eten

Hoe je met je voeding je hormonen weer in balans brengt

Zonder reden een slecht humeur, dikkere taille en moeite met slapen? Het kan zijn dat je hormonen uit balans zijn! Dit kan allerlei oorzaken hebben, maar het meest belangrijk is natuurlijk dat je de balans weer terugbrengt. Hoe? Met je voeding! In dit artikel lees je wat je kunt eten om ervoor te zorgen dat jij weer lekker in je vel zit.  

Wat zijn hormonen?

Het woord hormoon is afgeleid van ‘hormao’, een Grieks woord met de betekenis ‘in beweging zetten’. Een hormoon is dan ook een stofje dat de cellen in je lichaam in beweging zet, om zo allerlei lichaamsprocessen uit te voeren. Elk hormoon heeft een andere werking, en is actief bij een ander orgaan of weefsel in jouw lichaam. De samenstelling van de hormonen in je lichaam heeft dus niet alleen effect op je lichaamsfuncties, maar ook op dingen als je humeur, je seksuele gedrag en je gewicht.

Hoe raken je hormonen uit balans?

Een groot deel van je hormonen wordt aangemaakt in de lever, maar er is ook een deel dat we met onze voeding binnenkrijgen. Dit kan ervoor zorgen dat onze hormonen uit balans raken. Zo kunnen toxische stoffen die we via de voeding binnenkrijgen ervoor zorgen dat hormonen worden nagebootst, waardoor de échte hormonen niet meer werkzaam kunnen zijn. Ook kan een tekort aan vitaminen en mineralen leiden tot een beperking in de lichaamsfuncties, waardoor de hormonen uit balans kunnen raken. Er kunnen echter ook andere redenen zijn voor hormonaal disbalans, bijvoorbeeld stress. Dit kan komen door een (te) druk leven, maar ook door een slecht voedingspatroon.

Hoe krijg je je hormonen weer in balans?

Als je hormonen uit balans zijn, kun je last krijgen van allerlei symptomen: vermoeidheid, onbeheersbare eetbuien, een verlaagd libido, gewichtstoename en ga zo maar door. Zijn je hormonen wel in balans, dan zal je merken dat je een stuk lekkerder in je vel zit. Maar hoe doe je dit? Met een goede voeding! Hieronder lees je zeven tips die je kunnen helpen om je hormonen weer in balans te brengen.

7 tips om je hormonen in balans te krijgen

  1. Eet veel groenten, en dan vooral groene bladgroenten, zoals spinazie. Deze kunnen je lever helpen om het overschot aan hormonen af te breken.
  2. Drink veel water. Als je vocht in balans is, kunnen je hormonen dat ook zijn. Een hoog watergehalte in je lichaam zorgt ervoor dat je lichaam zich kan herstellen en dat afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.
  3. Vermijd giftige stoffen die je lichaam binnen kunnen komen, om daar de hormonen na te bootsen. Dit kun je doen door voor organische producten zonder pesticiden te kiezen, door geen voedsel in plastic te bewaren of te verhitten en door glazen en met metaal gecoate pannen te vermijden tijdens het koken.
  4. Limiteer je suikerinname. Suiker en simpele koolhydraten, zoals die in witbrood en witte pasta, kunnen je hormonen uit balans brengen. Dit betekent niet dat je nooit meer iets met suiker erin kunt eten, maar zorg ervoor dat je niet helemaal los gaat op de koekjes en chocolade.
  5. Zorg ervoor dat je in de ochtend bij je ontbijt al een flinke hoeveelheid eiwitten en onverzadigde vetten binnenkrijgt, het liefst zo snel mogelijk na het opstaan. Deze geven je een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar andere, ongezonde voedingsmiddelen gaat grijpen, en bieden goede bouwstoffen voor je hormonen.
  6. Blijf niet de hele dag door eten, maar gebruik een aantal eetmomenten om je voeding binnen te krijgen. Zo krijgen je hormonen tussendoor de tijd om weer in balans te komen.
  7. Vul je voeding aan met natuurlijke supplementen, zoals vitamine D, magnesium en levertraan. Deze stoffen ondersteunen de functies van hormonen in je lichaam en leveren vitaminen, die je lichaam kunnen helpen bij het opbouwen van goede hormonen.
  8. Vervang je bakboter of olie eens door kokosolie. Er wordt gezegd dat een kwart kopje van deze olie per dag kan helpen om je hormonen in een goede samenstelling op te bouwen en af te geven. Daarnaast heeft het positieve effecten op gewichtsverlies en het remmen van ontstekingen.

Wist je dat…

  • Er een speciaal hormoonbalansdieet bestaat? Hierbij wordt gesteld dat de hormonale onbalans de oorzaak is van overgewicht. Door met de voeding te zorgen voor de ideale balans, zou je gewicht moeten kunnen verliezen. Dit dieet is echter niet onderbouwd.
  • Vrouwen hormonaal gezien ingewikkelder in elkaar zitten dan mannen? Vooral voor de menstruatie en tijdens de menopauze kunnen de hormonen flink uit balans raken, wat leidt tot onder andere stemmingswisselingen en eetbuien.
  • Voldoende slaap ook een grote rol speelt bij de balans van je hormonen? Zorg ervoor dat je, voordat je gaat slapen helemaal tot rust komt door bijvoorbeeld een warm bad te nemen en een boek te lezen. Zo verhoog je ook de kwaliteit van je slaap, wat gunstig is voor je hormoonbalans.

Eten en hormonen in de media

Wil je meer weten over je hormonen en de invloed van de voeding op je hormoonbalans? Dan hebben we een boek voor je dat je kunt gaan lezen! In Rineke Dijkinga’s Alles draait om je hormonen, staat de precieze werking van deze stoffen uitgelegd en vind je tips en recepten voor de ideale hormoonbalans.

Handige links

Tot slot

Het is dus belangrijk om te zorgen voor een goede hormoonbalans in je lichaam, zodat jij lekker in je vel zit, goed kunt slapen en weer meer zin hebt in seks. Zorg er dus voor dat je gezond en regelmatig eet, veel water drinkt en daarnaast de kwaliteit van je slaap verhoogt. Zo kun jij er binnen no time weer tegenaan!

Heb jij wel eens last van uit balans geraakte hormonen? En heb je hier al oplossingen voor gevonden, die voor jou goed werken? Laat het ons weten!