Wiet: 7 tips voor gegarandeerd succesvol koken met wiet

Nederland is allang niet meer het enige land waar je ‘legaal’ wiet mag consumeren. Nu ook bepaalde staten in de VS het gebruik van marihuana hebben gelegaliseerd is er een nieuwe bovengrondse industrie ontstaan: die van exclusieve gerechten, bereid met marihuana.

Behalve dat je er lekker high van kan worden (mits je de juiste onderdelen van de plant op de juiste manier klaarmaakt) heeft cannabis ook nog een aantal andere zeer voordelige voedingskundige eigenschappen. Zo is het rijk aan proteïnen, een bron van Omega-3 en Omega-6 vetzuren en licht verteerbaar.

Cannabis geeft gezondheidsvoordelen

Van hennep is al langer bekend dat dit vele gezonde eigenschappen heeft. De cannabisplant is een hennepsoort en hoewel het exacte voedingskundige profiel nog moet worden bepaald, het lijkt veilig om aan te nemen dat de cannabisplant (inclusief de zaadjes) minstens zo voedselrijk is als hennep. De effecten hiervan worden steeds meer duidelijk. Rauwe cannabis is niet psychoactief, dat betekent dat je er dus niet high van wordt. Pas als je het gaat verhitten krijg je de gewenste (of ongewenste) resultaten.

7 tips voor gegarandeerd succesvol koken met wiet

Wil je aan de slag in de keuken met wiet, met het idee om iets klaar te maken waar het extra gezellig van wordt? Check dan deze 7 tips:

  1. Het begint bij boter. Welk recept voor een edible je ook volgt, grote kans dat je boter nodig hebt. Marijuana boter of cannabis boter is de huis-tuin-en keukenboter van de appie maar dan met wiet. Het idee is dat de oliën van de marihuanaplant zich binden met de vetten van de boter. Hiervoor is het belangrijk dat je de onderdelen van de plant die je gebruikt (in principe kun je alle delen gebruiken) zeer fijn maalt. Gebruik bij voorkeur een keukenmachine.Met de pasta die je verkrijgt kun je de boter bereiden. Voor recepten, check het internet.
  2. Meten is weten. Net als met elk ander bakrecept kun je niet lukraak wat ingrediënten in een bak gooien en hopen dat het wel goed komt. Het verstandigste is je de eerste keer een beetje in te houden met het toevoegen van cannabis aan je recept. Als je wat meer ervaring krijgt en comfortabeler bent in het koken met cannabis dan kun je de hoeveelheid langzaam ophogen.
  3. Weet wat je eet. Net als met het roken van wiet zal je bij het eten ervan verschil ervaren tussen de verschillende plantsoorten. Zelf na het fijnmalen en oplossen in de boter zal de cannabis nog een duidelijke smaak achterlaten. Maar hoe dit smaakt is dus afhankelijk van het soort wiet wat je gebruikt.
  4. Doe rustig aan. Niet alleen tijdens het koken, maar ook (of juist) tijdens het eten van je gerecht. Je lichaam heeft tijd nodig om te reageren op de THC, waardoor het enkele uren kan duren voordat de effecten te voelen zijn, wacht dus rustig af. Liever nog een hapje extra nemen dan spijt hebben dat je niet eerder bent gestopt met eten.
  5. Zorg voor een escape. Toch te ongeduldig of te gulzig geweest? Neem een handje pistachenoten. Deze zorgen ervoor dat je high wat wordt getemperd en je hoofd weer wat koeler wordt.
  6. Doe eens gek. Brownies zijn de meest bekende baksels met wiet. Maar je kunt zoveel meer soorten eten met marihuana maken. Als je begint met een goede cannabisboter dan is eigenlijk elk recept goed te doen. Probeer eens een wiet stoofschotel, wiet fruitsalade of een appeltaart met wiet. De enige beperking is je eigen fantasie.
  7. Licht je gasten in. Het is wel zo netjes om je gasten vooraf in te lichten van het feit dat ze een heerlijke brownie met een verrassing te wachten staan. Je wilt natuurlijk niet verantwoordelijk zijn voor de paniekaanval van een verwarde en boze vriend.

Wist je dat

  • Varkens in Bhutan marihuana gevoerd krijgen? Hierdoor worden ze schijnbaar hongerig, eten ze meer en zijn als het resultaat daarvan lekker vet. AAhh..
  • Het eten van rauwe cannabis je endocannabinoïde systeem activeert? Dit resulteert in het vrijkomen van antioxidanten die je lichaam reinigen van beschadigde cellen.
  • Er geen statistieken bestaan van mensen die zijn omgekomen door een overdosis wiet? Je zou je misschien panisch en oncomfortabel kunnen voelen als je veel te veel hebt gegeten, maar je zult er niet van sterven.

Nederland wietland?

Ondanks dat Nederland al lang niet meer het gidsland is op het gebied van drugsbeleid, zijn we hier nog steeds aardig vooruitstrevend. Het is gewoon mogelijk om wiet te kopen als je daar zin in hebt (en 18 jaar of ouder bent). Met het aantreden van het nieuwe kabinet lijkt het of er een wat progressievere weg wordt ingeslagen. Een van de plannen van Rutte III is het starten met experimenteren met gereguleerde cannabisteelt. Dit decriminaliseren van wiet is natuurlijk een mooie gelegenheid om stil te staan bij alle voordelen die marihuana te bieden heeft. Naast het feit dat een high lekker ontspannend is en je kan helpen tot rust te komen heeft het dus ook meerdere gezondheidsvoordelen. Maar om cannabis breed maatschappelijk geaccepteerd te krijgen zal het eerst volledig uit de criminele (harddrug)sfeer gehaald moeten worden.

Wie weet zitten we met het beleid van de nieuwe regering op een goede weg? Het Verbond voor het Opheffen van het Cannabisverbod (VOC) is in ieder geval blij met deze nieuwe ontwikkeling.

Nieuwsgierig geworden naar koken met wiet? Kijk op royalqueenseeds.nl voor vijf eenvoudige maar succesvolle recepten om uit te proberen.

Wiet of wonder?

Cannabis lijkt dus een aardige wonderplant te zijn. Feit is dat het vele nuttige voedingsstoffen heeft, maar wat de (medische) voordelen ervan kunnen zijn is nog steeds niet voldoende onderzocht. Tijd dus voor de medische wetenschap om marijuana echt serieus te gaan nemen. Eten wij in de tussentijd nog een lekkere brownie.

Wat zijn jouw meest succesvolle wiet recepten?